ongewilde seksuele ervaringen

Helft Limburgse meisjes heeft ongewilde seksuele ervaring

De helft van de meisjes in Zuid-Limburg van 12 tot en met 24 jaar heeft een ongewilde seksuele ervaring. Ook 20 procent van de jongens heeft daarmee te maken. (BRON)

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Zuid-Limburg. Er is onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van Zuid-Limburgse jongeren in 2012 en 2017. Nu wordt de ontwikkeling van die jaren geanalyseerd.

ongewenst

Het aantal meisjes met een ongewenste seksuele ervaring is tussen 2012 en 2017 licht gestegen, van 42 naar 47 procent. Het ongewild aanraken van borsten, billen of geslachtsdelen komt het meest voor. Bij de jongens daalde het aantal van 21 naar 18 procent. Zij hebben vooral te maken met ongewenst zoenen. De GGD noemt het verschil tussen meisjes en jongens opvallend. De landelijke cijfers zijn echter vergelijkbaar hiermee.

scholen

Seksueel overschrijdend gedrag komt op 33 procent van de Zuid-Limburgse basisscholen en middelbare scholen voor. Daarnaast wil 75 procent van de scholen ondersteuning wanneer dit voorkomt.

anticonceptie

Van de jongeren tussen 12 en 25 jaar is 60 procent seksueel actief. De meest gebruikte anticonceptiemiddelen zijn de pil, het spiraaltje en de combinatie van de pil met condoom. Van de seksueel actieve meisjes gebruikt 10 procent structureel geen anticonceptie. Praktisch opgeleiden kiezen hier vaker voor om niets te gebruiken. 

zwangerschap

De Zuid-Limburgse jongeren staan positiever tegenover zwangerschap dan hun leeftijdsgenoten in de rest van het land. 20 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens uit Zuid-Limburg zou het leuk vinden nu een kind te krijgen. Hiertegenover staan 16 procent van de meisjes en 10 procent van de jongens in de rest van het land. 

opleiding

Met betrekking tot zwangerschapservaring zijn verschillen zichtbaar tussen leeftijden en opleidingsniveaus. Ervaring neemt toe bij leeftijdsstijging. Verder komen praktisch opgeleiden zeven keer meer in aanraking met zwangerschap dan theoretisch opgeleiden. Ook op dit gebied is er verschil met de jongeren op landelijk niveau, vooral onder de praktisch opgeleiden. In Zuid-Limburg heeft 6,4 procent van deze groep ervaring met zwangerschap tegenover 5,3 procent in de rest van Nederland.

weerbaarheid

De GGD Zuid-Limburg zet zich in om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. Zo proberen ze de weerbaarheid van jongeren te verhogen door aandacht te besteden aan wensen en grenzen. Daarnaast willen ze meisjes motiveren geschikte anticonceptie te vinden en te gebruiken. Ook moet de aandacht voor onderwerpen als relaties en seksualiteit op scholen beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven